середу, 3 жовтня 2018 р.

ЖИДАЧІВСЬКІЙ ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ-70!


 НАША ІСТОРІЯ
 Перші бібліотечні діти в Жидачеві з’явились у липні 1948 року. Саме тоді було зібрано 546 книг та відкрита Районна бібліотека для дітей та юнацтва, про що свідчить  перша інвентарна книга,в яку записані книги.





Поступово до фонду поступали  нові книжки,закупляли  їх в книжковому магазині,згодом в бібколекторі. І вже 1955 році в бібліотеці налічувалось 10.5 тисяч книг, записалося до бібліотеки  близько 2-х тис. читачів.
Бібліотека для дітей часто змінювала свою адресу. Із документів та розповідей старших жителів міста бібліотеку було відкрито по вул. Міцкевича. Обслуговувались читачі тут 3 роки.


В 1951 році  було перенесено у  Народний дім, в якому пізніше працював кінотеатр ім.Т.Шевченка.
 Згодом, у 1955 році бібліотеку знову перенесли в будинок по вул. М.Шашкевича, 15. Завідувала  бібліотекою Мороз Парасковія Федосіївна.



Всі матеріали,бібліотечні документи друкували на машинці«Україна», книговидачу рахували на рахівницях, казки дивились і читали із діапроектора,слухали із платівок, пісні слухали через магнітофону.



Це був польський дім із верандою, невеличким коридором, окремо кімнати абонементу та читального залу. Читали  тут  30 років, аж поки приміщення не стало аварійним. Читачів там обслуговувати було небезпечно. Жителі міста не бажали бути без бібліотеки для своїх дітей.
  У 1986 році  тодішньою районною владою, а саме завдяки Володимиру Семеновичу Левку було організовано народне будівництво нової бібліотеки, яка  відповідає всім вимогам дитячого обслуговування і відпочинку. На першому поверсі бібліотеки знаходився відділ обслуговування читачів середнього шкільного віку(зараз чит.зал бібліотеки для дорослих, книгосховище ( ВВЄКФ),  кімната бібліографії (зараз бібліографічний ), кабінет заступника директора по роботі з дітьми (з 1990 року «Товаристо книголюбів» зараз ВК), музична кімната (інтернет - центр) ,просторе фоєє  в якому з 1990 -92рр. знаходились ігрові автомати –«Хокей» та «Зебра-качалка» (зараз абонемент ЦРБ) працювали  два санвузли (для дорослих та для дітей).На другому поверсі знаходився відділ обслуговування читачів молодшого шкільного віку та дошкільників, та читальний зал для середнього і старшого шкільного віку, в якому читачі дивились кольоровий телевізор та окремі книгосховища ( методичний відділ та кабінет директора), окрема кімната відпочинку(зараз книгосховище ЦДБ). Бібліотека обслуговувала більше 2-х тис. читачів, книжковий фонд на той час налічував 48 тис. примірників.






1992 рік
В 1994 році було виготовлено проект даху, в 1996 році будинок було перекрито дахівкою 
 З 1997 року бібліотека розмістилася в 2-х просторих залах другого поверху, де  працює і сьогодні.
     Найкращі  роки  свого життя присвятили дитячій бібліотеці – Парасковія Федосіївна Мороз - завідувала бібліотекою для дітей - 41рік.
  Ніна Миколаївна Николин -  20 років в дитячій бібліотеці. Олександра Степанівна Мацей - 22 роки бібліотекарем відділу обслуговування читачів молодшого шкільного віку, Надія Іванівна Мартин  завідувала читальною залою 26 років. На привеликий жаль  цих працівників вже немає серед нас.
   Багато зусиль для того, щоб бібліотека й надалі мала добру славу доклала Маланія Василівна Гладиш. Завідувала абонементом 26 років бібліотеки для дітей та працювала старшим бібліотекарем цього відділу.  Вже більше  10-ти років Меланія  Василівна знаходиться на заслуженому відпочинку, та досі користується великим авторитетом серед працівників бібліотеки, є для них старшим наставником, колегою по роботі, цікавою співрозмовницею,читачем бібліотеки.  
   Їхню справу сьогодні продовжують працівники бібліотеки:
   Ольга Іванівна Ремиз – бібліотекар абонементу  34 роки.
   Світлана Ярославівна Пеняжок –21 років  бібліотекар  читальної зали.
   Надія Миколаївна Стеблій – бібліотекар відділу обслуговування читачів дошкільників, молодшого віку, батьків вчителів - 26 років.
   Уляна Ігорівна Білик – 6 років працює на посаді  бібліографа.
   Любов Сидорівна Бімба – на посаді заступника  директора по роботі з дітьми  Жидачівської  РЦБС - 28 років.
    На очах всіх цих працівників виросло не одне покоління читачів, які і досі із вдячністю й теплотою згадують бібліотекарів, які прищепили їм любов до книги. 

 1998 рік-50-років  дитячій бібліотеці.
 В 2004 році в бібліотеці було відкрито інтернет-центр. 
Діти першими створили великі черги:  для навчання, користування компютером, спілкування в інтернет -мережах. 





2013 рік-65 років Жидачівській дитячій бібліотеці

    Сьогодні   Районна дитяча бібліотека є головною установою з питань бібліотечного обслуговування дітей та підлітків, керівником дитячого читання, центром методичної допомоги сільським бібліотекам. Протягом року в бібліотечними послугами користуються  близько  2-х тис. читачів, це  жителі міста, сіл нашого району, відпочиваючі  на канікулах діти та дорослі . 

 Бібліотечний фонд  у  2018  році налічує  25 тис. примірників .

  Працівники  бібліотеки  завжди йдуть в ногу з часом, беруть участь у різноманітних обласних та Всеукраїнських конкурсах. 
Це територія дитинства, цікавого відпочинку,читання та  спілкування.

Це і місце зустрічі маленьких інтелектуалів, артистів, художників.
 Та, найбільше  пишається бібліотека  вдячними читачами, користувачами дитячої бібліотеки, які приносять нам хороший настрій. 













  За 5 років в бібліотеці змінились наші зали, змінився  і підхід до обслуговування користувачів. Для найменших організовано відпочинковий ігровий куточок  «Казковий поїзд». 

 Працюємо із різними громадськими дитячими організаціями - «Пласт», ГО «Щасливі разом», районною службою соціального захисту дітей та молоді.
  Цікаво тут всім. Різноманітні тематичні заходи, сучасні форми бібліотечної  роботи з дітьми дають змогу популяризувати книги сучасних письменників, організовуються зустрічі письменників, поетів, літературознавців, презентації книг в бібліотеці та в школах, дошкільних установах.







     Вдячні читачі  часто дякують бібліотекарям за цікаві заходи, змістовний відпочинок.
   Ми щиро вдячні за допомогу, співпрацю з бібліотекою нашим партнерам, друзям, всім небайдужим.
-         Районній і міській владі, за підтримку в організації комфорту та затишку в  бібліотеці
-         Директорам та вчителям шкіл за співпрацю, участь в  бібліотечних заходах
-      Львівській обласній бібліотеці для дітей за багаторічну підтримку в організації роботи  сучасної бібліотеки.
-         ГО «Щасливі разом»
-    Жидачівському центру творчості для дітей та молоді за співпрацю,участь у бібліотечних заходах.
-         Дитячій організації «Пласт» за співпрацю, цікаві заходи.



Немає коментарів:

Дописати коментар