четвер, 31 грудня 2015 р.

ПОЕТИЧНИЙ СНІГОПАД

"Літературні посиденьки" - конкурс новорічних віршів серед читачів.Всі відвідувачі бібліотеки читають вірші про зиму,Новий рік,Різдвяні свята.


пʼятницю, 25 грудня 2015 р.

СЕМЕН БРУХАЛЬ "З ВІРОЮ,НАДІЄЮ І ЛЮБОВ’Ю"



Година пам’яті про поета-земляка.

      Дружина Семена Брухаля, п.Люба  передала  Жидачівській районній  бібліотеці для дітей  збірки поезій. Всім знайомий поет не залишив байдужими ні дітей, ні дорослих. Запрошені племінники, знайомі розповідали багато цікавих історій із життя в рідному селі  Мельнич ,що на Жидачівщині. В Годину пам’яті  про поета-земляка учні 9-х класів Жидачівського НВК (вчитель української мови та літератури-Галина Романівна Пиріг), учні Жидачівської гімназії ім.О.Партицького -методист РВО -Ольга Мирославівна Прокопів, Марія Турченяк-ділились спогадами від зустрічі з поетом,декламували вірші,виконували музичні композиції із дев’яти збірок Семена Брухаля.

     Семен Брухаль народився 6 вересня 1933 року в селі Мельнич Журавнівського ,нині Жидачівського району. Закінчив факультет журналістики ЛДУ ім.Івана Франка, гуманітарну академію в Києві. Майже 40 років працював у районній і обласній пресі,на Львівському телебаченні і радіо. Вірші почав писати у 12-ти річному віці,але не видавав. Лише в 1997 році вийшла в світ його перша поетична книжка «Відлуння». 
  Це поезія повстанських літ і сьогодення. ЇЇ можна назвати книгою життя її автора,бо ж почала вона творитися  в середині сорокових років учнем  школи. В дитяче чутливе серце глибоко западали героїчні факти і події, нещадні облави, вивезення з рідних земель на далеку сибірську каторгу рідних і близьких. Герої Семена Брухаля живуть і діють у винятково екстремальних умовах, в яких проявлялись жертовність, героїзм, готовність вмерти за волю рідного краю. Він натхненно оспівує радість від омріяної незалежності України,за яку полягли тисячі українських повстанців. За складом свого поетичного свого поетичного обдарування Семен Брухаль ніжний лірик.

       Збірка «Калинове гроно» - це вир правдивих почуттів людини,яка знає ціну любові,краси,землі,ціну життя з усіма його виявами. До збірки увійшли вірші,поеми,байки та казки. Є у збірці «Калинове гроно» й особисте,що підкреслює довіру читача до автора. Автор не переспівує нікого,не наслідує відомих поетів. Він співає власну пісню,тиху,мінорну,душевну. Співає своїм власним голосом,- зі своєї доброї,щирої душі,утверджуючи вічну правду життя-Божу.   Чесно,щиро,послідовно переповідає  поет свої  думки й почуття  у збірці «Моя синя ріка». Написана збірка в дуже короткий період. На його слова написано чимало пісень. Збірка складається із семи розділів – «З любов’ю до України», «Сонети», «Поеми», «Пісні» та ін. Зміст віршів різний. Найбільш вдалими є поеми та пісні. Семен Брухаль має власний стиль,добре знає українську культуру,звичаї.  Автор закликає до праці,бо тільки важка праця і натхнення врятує державу.
  «Я- не вершник злої долі»- Героями його віршів стають вже і нащі сучасники,справжні патріоти рідного народу,такі як Володимир Івасюк, дисидент В’ячеслав Чорновіл і його побратими Горині, Калинці… З любов’ю  пише Семен Брухаль і про тих,хто зараз своєю натхненною працею на різних нивах дбає про майбутнє України,а також знаходить гнівні слова,адресуючи їх теперішнім яничарам та духовно звироднілим особам. Саме український патріотизм –головна і визначальна  риса творчості Семена Брухаля. Він справді не розгубив скарбів своєї душі і залишається вірним ідеалам, які приніс крізь усе своє чесне багаторічне життя!

    «Струни весняні»- шоста збірка поезій,в якій автор вибудовує власний душевно-поетичний світ, в якому він сам є «паном». Тут  і патріотичні мотиви,і лірика інтимного плану, і звернення до постатей Тараса Шевченка та Івана Франка,роздуми й спостереження про сучасне політичне життя. У розділі «Герої України,які варті державних зірок» - поет портретує видатні постаті часів визвольних змагань.
     Кожна поетична збірка починається із високого патріотичного звучання, любові до рідного краю ,до рідних батьків,до милих друзів у боротьбі  за волю для людини.
  У збірці  «Рідний край» - увага та любов до рідної України, в минулому та майбутньому.  Поезія «Славою повік сповиті», у вигляді оповіді про УПА оспівує борців за визволення рідного краю. Про Землю-Матінку святу поет пише у вірші «Земля нам матінка свята».Бо за любов і працьовитість кожну людину чекає нагорода від Самого Бога і тепла вдячність від людей,не гнатися за славою,а працювати для слави України. Життя неможливе без пісні. Де лунає українська пісня,там Бог відчуває,що Вкраїна жива. У збірці є поезія,адресована молодим поетам, із назвою «Заповіт поетові». У звичайній доброзичливій формі,з батьківським почуттям автор повчає молодих поетів шанувати свій талант,любити та укріплювати  поетичні крила думок у віршуванні,збагачуватись досвідом наших класичних поетів,письменників.
   «Поетичні три зорі» - тринадцята, ювілейна поетична  збірка Семена Брухаля. Складається з чотирьох частин:»Людського щастя ковалі», «Сонце світить всім ласкаво», «Пісня душа Вкраїни», «Живі чи мертві - шани гідні». Перша частина присвячена трьом священним Зорям України: Тарасу Шевченкові,Іванові Франку,Лесі Українці та їхньому найбільшому вкладу в розвиток національної свідомості. Перша зоря - Народилась на землі Всеукраїнській,всім Блаженній І Богом Благословенній…   Друга зоря - щедра,наче хлібний лан І називається Франко Іван...  Світ третьої Зоря зоріє в новому світі «Досвітніх вогнів» Лесі Українки. Про Лесю Українку автор говорить: «ЇЇ досвітні чудо вогні Горять вночі і в ясні дні…». У  цьому розділі автор згадує поезію та поетів:Володимира Сосюру, Павла Тичину і письменницю Марка Вовчка, про любов до рідного краю, до рідної мови.  У ювілейній збірці є вірш «Я щасливий, як ніхто», де  автор Семен Онуфрійович Брухаль радіє від щастя своєї долі,що дала йому талант і бажання служити своїй державі,завдячувати Богові та Україні за володіння рідним словом.
    У поетичній збірці «Український сонцедар»  є кілька віршів, які не були надруковані. Є кілька пісень,які вже були надруковані,але не дійшли до читача,бо книжок було мало. «Ця чотирнадцята моя поетична збірка,мабуть,буде останньою: сил  і коштів немає. А ще хоч  трішки прози видати. Є в мене написані оповідання і новели,є дві готові повісті. Шановний читачу, йду до тебе з чистою совістю, і з великим бажанням принести тобі хоч маленьку користь» - пророчі слова  Семена Брухаля. Рік тому, український поет, журналіст відійшов у вічність. 

 « … слово поета Семена Брухаля бринить неспокоєм,його слово гримить мудрою рішучістю,пропікає нелукавою правдою,бо це слово буття у просторі і часі  патріотичної душі.слово мудрості,слово незламного патріотизму» - Зиновій Суходуб.


четвер, 17 грудня 2015 р.

МИКОЛАЙ ДО ДІТОК ЙДЕ,І ГОСТИНЦІ ЇМ НЕСЕ!



Свято Миколая в Україні відзначають особливо урочисто. Вважається,що цей святий є захисником усіх бідних та знедолених. Та найбільше його вшановують діти,для яких він є почесним охоронцем. Діти свято вірять в існування цього доброго захисника і намагаються не гнівити Святого  Миколая, який знає про дітей все. Святий  Миколай завтав і до бібліотеки. Чемні діти співали пісні,розповідали вірші та щиро запросили Святого Миколая на свято.




























вівторок, 15 грудня 2015 р.

ПОДОРОЖ ДОВІДКОВИМИ СТЕЖКАМИ























Старшокласники  Жидачівського НВК знову в районній бібліотеці для дітей. Ознайомились із  енциклопедіями, довідниками, словниками, каталогами та картотеками. Подорожували по книжковому фонді бібліотеки, самостійно знаходили потрібні видання.






























































суботу, 12 грудня 2015 р.

ЯК ЗНАЙТИ ТЕ,ЩО ЦІКАВИТЬ?

Довідковий фонд,каталоги,картотеки,книжкові виставки,анотація-про це дізналися старшокласники Жидачівського НВК на бібліотечному уроці Жидачівської ЦДБ. Із задоволенням учні взяли участь у  бібліотечному квесті.
























суботу, 5 грудня 2015 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВОЛОНТЕРА



5 грудня – Міжнародний день волонтера.Відзначається щорічно, з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей.