середу, 30 листопада 2016 р.

БІЛИЙ ЯНГОЛ СКОРБОТИ

ГОЛОДОМОР
ОБГОВОРЕННЯ КНИГИ ОЛЕКСАНДРА МІЩЕНКА "БЕЗКРОВНА ВІЙНА"

Обговорення книжки Безкровна війна"розпочалось із документальних розповідей дітей про катастрофу -голод 1932-1933 рр.  учнями 10-А класу Жидачівського НВК  (вчитель Галина Романівна Пиріг),бібліотекарем ЦДБ-Ольгою Ремиз
 83 роки тому нам хотіли винести вирок смерті. Мільйони синів і доньок України, мільйони невинних  людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені Голодомором.



  Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам'ять про усіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого.
Книга Олександра Міщенка "Безкровна війна" на основі свідчень очевидців схвильовано розповідає про страшний вихор голоду 33 року на Україні, що понищив мільйони людей. Свідчення записані в селах Козельщинського району на Полтавщині.
    Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни.  Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років.
Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини.  Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців.Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933.

Згадали діти уривки з роману  Світлани Талан  "Розколоте небо". Світлана Талан у своїй книзі показала ту Луганщину,яку цілеспрямовано знищували найстрашнішим із усіх спсобом: виморювали голодом. Світлана Талан нещодавно побувала на зустрічі в районній бібліотеці із призентацією книги.
 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів.








вівторок, 29 листопада 2016 р.

"ЗУСТРІЧ З КАЗКОЮ"

КАЗКОВА МАНДРІВКА
Дві старші групи дошкільного навчального закладу "Калинонька"в бібліотеці мандрувала казковими стежками разом із бібліотекарями та вихователями.Активно відповідали на запитання вікторини,розгадували кросворди,ознайомились із розстановкою книг на стелажах,знали і про абетковий каталог,познайомились із виробами народних умільців із виставки "З батьківської криниці"

 

"ЩАСЛИВІ РАЗОМ"У БІБЛІОТЕЦІ

"Щасливі разом" - спільнота сімей, в яких зростають та виховуються особливі діти.Мета у них всіх одна-соціалізувати своїх дітей,навчити їх давати собі раду.
 Діти, батьки, засновниця спільноти Віта Олійник, психолог Ліда Возна, працівники бібліотеки Світлана Пеняжок,Ірина Гвоздик,Любов Бімба зустрілися  в Жидачівській районній  бібліотеці для дітей, щоб разом провести весело,цікаво час,побачити багато цікавих книг,іграшок.

  Ці, чудові діти, уважно слухали казочки, вірші, переглядали книжечки,рахували танцювали.
 Свої душевні вірші читав Михайло Марків.
 Михайло чудово малює, особливо портрети. 

 

четвер, 10 листопада 2016 р.

РІДНОЇ МОВИ ЧИСТА КРИНИЦЯ

МОВНИЙ ВЕРНІСАЖ
 День  української писемності та мови
в Жидачівській районній бібліотеці для дітей

 Всіх вітаємо зі святом 
Щиросердно зичимо добра
І хай в світі різних мов багато
Солов*їна в нас одна.
 Найщиріші побажання українській мові  висловлювали учні 7-го "Б" та 7-го "В" класів Жидачівського НВК (вчитель української літератури та мови Оксана Ярославівна Сапуга, вчитель музики -Кулик Наталія Олегівна) та учні 6-го класу  Жидачівської гімназії ім.О.Партицького - вчитель української літератури та мови Костик Ольга Мирославівна та працівники Жидачівської районної бібліотеки для дітей.  
 У виконанні дітей звучали  вірші, інсценізації віршів,пісні присвячені українській мові:
"Українська мова-мова барвінкова"
 МОВА ЄДНАННЯ
КОЛИСКОВА
КАЗКА ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ
 "НА ДИСКОТЕЦІ"


























ІНСЦЕНІЗАЦІЯ ВІРША "ЯКБИ ТОБІ ДОНЮ..."
ГІМН МОВІ