пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

ДОБРОМ ЗІГРІТЕ СЕРЦЕ

 Добро живе в серці кожного із нас, добро творять і маленькі, і дорослі. Адже,к каже народна мудрість "Хто людям добра бажає,той і собі має". На бібліотечний урок до районної бібліотеки для дітей завітали  учні 2-го класу Жидачівського НВК. Найменші наші читачі познайомилися із чудовою, казковою раїною добра", де сонечко завжди сміється,а казкові герої живуть дружньо, допомагають одні одним.
Книжкова виставка "У місті читайликів"- зацікавили  книги із серії "Чому я не можу?", оповідання про добрих звірят.  
 





четвер, 25 лютого 2016 р.

ЛЕСИНА "ЛІСОВА ПІСНЯ"



До 145-ї річниці від дня народження Лесі Українки 
105 років - драми-феєрії «Лісова пісня».

  В Жидачівській районній бібліотеці для дітей, за участю дітей 9-го та 10-го класів Жидачівського НВК було пройдено життєву та творчу сторінки Лесі Українки за матеріалами книжкової виставки .

 Уривок драми-феєрії «Лісова пісня»,що стала найвищим мистецьким здобутком,в ролях виконували  учні 10-го класу.

  За словами самої Лесі Українки, поштовхом до написання драми послужили спогади про рідну Волинь, її соснові ліси й урочища з глибокими чистими озерами, та невитравна ностальгія, яка постійно жила в душі поетеси на чужині.Цей шедевр вона написала всього лише за три тижні, на Кавказі. Ідея створити «Лісову пісню» була навіяна спогадами дитинства.

    Світ природи та її міфологічних істот і світ реальний з постатями звичайних людей — виступають у драмі-феєрії "Лісова пісня".Пора року —весна, прекрасний час, коли все живе пробуджується від зимового сну. Жива природа — лісові, польові та водяні істоти-духи, витворені народною фантазією: Лісовик, Мавка, Водяник, Перелесник, Русалки, Потерчата.
     Багато років "Лісова пісня" — прекрасна казка про любов і зраду, про силу лісову та водяну — чарує читачів, приваблює глибоким філософським змістом, закликає до гармонії буття, до миру з власною душею. Цей твір навчає нас любити й шанувати рідну природу, пізнавати її закони, по-хазяйськи ставитись до її багатств, розуміти, що людина і природа — єдине ціле.
 Не треба порушувати красу, яка гріє душу, надихає нас на добрі вчинки, є невичерпним джерелом творчості й натхнення.


вівторок, 23 лютого 2016 р.

І КВІТНУТЬ МРІЇ ПОЕТЕСИ.Лесині читання.

145 років від дня народження Лесі Українки

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка) — українська письменниця, яка писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, драмі, прозі, публіцистиці.
Лариса Петрівна Косач народилася 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському.

    Мати, Олена Петрівна Драгоманова-Косач — письменниця, яка творила під псевдонімом Олена Пчілка. 
   В  районній бібліотеці читачі - учні 5-го та 7-го класів Жидачівської гімназії ім.О.Партицького зустрілись для поетичного -Лесиного читання. Детальніше ознайомились із бібографією Лесі,читали поетичні уривки творів. 



 
  Батько Лесі – Петро Антонович Косач був людина освічена й для свого часу передова, а натурою лагідна та добра. Лесина мати палко кохалася в мистецтві, невтомно збирала його зразки: різні орнаменти, тканини, вишиванки, а також пісні, казки тощо. Вона була свого часу видатна письменниця і друкувалася під прізвищем Олени Пчілки.
   Грамоти Леся навчилася дуже рано. Коли їй було чотири роки, вона вже дуже добре володіла читанням. А через рік Леся самостійно писала коротенькі листи до своєї бабусі в Гадяч та за кордон до дядька Михайла Драгоманова. 

  Дуже рано почала Леся знайомитися з народною творчістю: піснями та художніми виробами.
  До десяти років Леся росла і розвивалася, як і всі діти. Була радісна, весела, любила співати й дуже добре танцювала із братом “козака”. Коли їй виповнилося 5 років, батьки купили їй фортепіано. Вона не тільки успішно вчилась грати, а й сама бралася складати музичні твори.
  Любила Леся й серйозну роботу – господарчу.Вона завжди мала свій квітник і город, сама його обробляла й доглядала. Зовсім маленької – в 6 років – навчилася шити і вишивати, а згодом навіть взялася мережити батькові сорочку.
    Та скоро сталося велике горе, що потім невідступно, рік у рік, день і день аж тридцять два року, до останнього подиху, переслідувало й тихенько її мучило.У неї так почала боліти нога права, що вона незважаючи на те, що й тоді була дуже терпляча, але плакала від болю. Леся Українка писала все своє життя.
Вона прожила недовгий вік, але це було прекрасне життя людини, що весь свій хист, кожну хвилину свідомого існування віддала народові в боротьбі за його соціальне і національне визволення. Слово було для неї зброєю у боротьбі, а без боротьби вона не бачила життя.

ВСЯ НАША ДАВНІСТЬ І ОБНОВА-ЦЕ НАША УКРАЇНСЬКА МОВА



21 лютого- Міжнародний день рідної мови.

 Це всесвітне свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю.

   Мова для кожної людини має  величезне значення. Мова не  просто спілкування, але й відкриває для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід’ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова.
Колись ми всі говорили однією мовою. Розуміли один одного і нам не був потрібен хороший фахівець - перекладач. Самостійна мова - це своєрідний носій цілком певних традицій та культурної спадщини, що в свою чергу вказує на конкретну цінність, яку вона може представляти.

    Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності, які все ще продовжують зберігати в собі ряд проблем, вирішення яких видається складним завданням. 



четвер, 11 лютого 2016 р.

СТАРТУЄ КОНКУРС "НАЙКРАЩИЙ ЧИТАЧ Львівщини - 2016"



Шановні читачі - учні 6-7 класів!
 Інформуємо, що традиційний Конкурс дитячого читання «Книгоманія» серед дітей середнього шкільного віку розпочинається. 
- лютий-квітень 2016 р. – відбірковий, міський/районний етапи; 
- 13-15 травня 2016 р. – заключний етап: Фестиваль дитячого читання «Книгоманія» у Львові.
  На кожному етапі визначаються по 2 переможці – по одному з 6-го і 7-го класів, які отримають звання «Найкращий читач бібліотеки», «Найкращий читач району/міста».


              Учасники Конкурсу
Учасниками Конкурсу є всі охочі учні 6-7 класів загальноосвітніх навчальних закладів  та читачі бібліотек Львівської області.
  Організація, умови, строки проведення:
    Конкурс проводиться у два етапи: відбірковий, бібліотечний (міський/районний). Конкурс завершується Фестивалем дитячого читання «Книгоманія», який проводиться у Львові. Організатором Фестивалю є ГО «Форум видавців». 
             Порядок проведення Конкурсу


Перший (відбірковий) етап Конкурсу проводиться в усіх зареєстрованих НЗ та сільських бібліотеках. Для участі в Конкурсі потрібно вести записи про прочитані книжки, які не входять до шкільної програми з літератури для 6-7 класів (в довільній формі), а під час змагання вміти розповісти про будь-яку з них і відповісти на питання інших учасників щодо прочитаних книжок. Рішення Журі оголошується публічно відразу ж після закінчення етапу. Переможці першого етапу (по одному з 6 і 7 класів) отримують звання «Найкращий читач бібліотеки» і беруть участь у другому етапі. Координатори першого етапу повідомляють переможців про місце і дату проведення другого етапу, передають реєстраційні документи та протоколи засідань журі координаторові другого етапу.

Другий районний(міський) етап Конкурсу проводиться для переможців першого етапу у визначені терміни в районних (міських) бібліотеках для дітей. Переможці, по одному з 6 і 7 класів, отримують звання «Найкращий читача району(міста)». Рішення Журі оголошується публічно відразу ж після закінчення етапу. Координатор другого етапу передає реєстраційні документи та Протокол засідання журі до Львівської обласної бібліотеки для дітей. Переможці другого етапу беруть участь у фестивалі дитячого читання «Книгоманія» у Львові.  
Журі. Критерії оцінювання. Нагородження переможців

     Координатор кожного етапу Конкурсу формує журі у складі 3 - 7 осіб з числа бібліотекарів, вчителів, журналістів, письменників, громадських діячів (за згодою). Батьки та інші родичі учасників запрошуються на змагання як спостерігачі.

Виступи Учасників Конкурсу та їх оцінювання відбуваються відкрито у присутності членів журі, інших Учасників Конкурсу та запрошених осіб. Координатор Конкурсу та члени журі самостійно можуть визначати й інші показники та шкалу балів для оцінювання Учасників Конкурсу.

Критерії оцінювання Учасників Конкурсу:

Перший етап:  кількість прочитаних книжок сучасних українських та/або зарубіжних авторів не зі шкільної програми, яке має бути підтверджене записами у довільній формі.

-      -   розповідь про будь-яку книжку з цього списку на вибір журі.
 
-   відповіді на запитання щодо книжок зі списку

  Другий етап:

-    - кількість прочитаних книжок сучасних українських та/або зарубіжних авторів не зі шкільної програми, яке має бути підтверджене записами у довільній формі.

-     -  розповідь про будь-яку книжку з цього списку на вибір журі.

5       Результати кожного Учасника Конкурсу фіксуються у Протоколах відповідного зразка. 
             Відзначення Учасників Конкурсу.
- Переможці у кожній віковій категорії першого (відбіркового) етапу отримують звання і диплом «Найкращий читач бібліотеки».
  - Переможці у кожній віковій категорії другого етапу отримують звання «Найкращий читач районної  бібліотеки».
         Переможці у кожній віковій категорії другого етапу отримують головний приз – поїздку на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія» у Львові. 
Жидачівська районна бібліотека для дітей рекомендує прочитати найцікавіші дитячі книги сучасних українських та зарубіжних авторів.

























                                          14 ЛЮТОГО -ДЕНЬ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА

                          25 СІЧНЯ- ДЕНЬ СОБОРНОСТІ